"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. december 16., csütörtök

A varázslatos gyógynövény: a kamilla



kamillavirág az egyik legismertebb és legsokoldalúbban használható gyógynövényünk. Felbukkanhat kertünkben, vagy ráismerhetünk, ha a mezőn járunk a nyáron. Szárítva, teafűként is ott van minden bolt polcán.
 

foto:profimedia.hu
 
Gyulladás csökkentésére
 
A kamillát leginkább mint gyulladáscsökkentőt használhatjuk. A virágot forrázzuk le, majd a kihált folyadékot leszűrve, a kamillás lével óvatosan itatgassuk a gyulladt felületet. Nagyon jó hatással van a gyulladt ínyre, az aknés, pattanásos bőrre. A sebek is gyorsabban behegednek, ha kamillás gézzel borogatjuk őket. Menstruációs fájdalmak esetén is jól alkalmazható, őseink pedig a vajúdás közben kamillával enyhítettek a szülő nők édes kínjain. Gyomor- és bélpanaszokra, székrekedésre, fekélyre érdemes kamillateát inni.
 
Készítsünk bőségzsákot!
 
A kamilla idegnyugtató: stresszes napokon kamillaillatú krémet, tusfürdőt használjunk. Altatószernek is kiváló: ha leforrázunk egy maréknyi kamillát, és hagyjuk, hogy illata belengje a hálószobát, nyugodtabban fogunk aludni. Az ezotériában a kamillavirág aranyszínű belső részével és fehér virágával az anyagi világot képviseli. Úgy tartják, hogy képes a gazdagság, a pénzügyi javak vonzására. Ennek érdekében meditálás közben égessünk el kamillavirágot, és közben gondoljunk arra, mi a vágyunk, mint szeretnénk elérni. A középkori emberek bőségzsákot készítettek, ha vagyonukat növelni akarták, és ebbe tettek kamillát. Ezt mi is megpróbálhatjuk: zöld bársonyzacskóba szórjunk pénzt, kamillavirágot és egy papírt, amire felírtuk, mire vágyunk. Tegyünk egy bőségzsákot egy aranyszínű gyertya mellé, ezt minden nap gyújtsuk meg, és közben meditáljunk a vágyunkról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése