"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2011. január 3., hétfő

Tartsd megfelelően a tested vízháztartását!

Egyetlen dologban minden fogyók*ra és diéta egyezik: a megfelelő folyadék mennyiség bevitele nélkül komoly egészségügyi problémák léphetnek fel, ezért fontos, hogy ilyen alkalmakkor még több vizet igyunk.  De a kiszáradás bármikor megkörnyékezhet minket, emellett még a bőrünk is csúnyán pórul járhat a megfelelő mennyiségű folyadék nélkül. Íme, a legfontosabbak, amiket tudni kell a vízháztartásunkról.

vízháztartás,   dehidratáció,kiszáradás, vízivás
foto:profimedia

Valószínűleg senki számára nem mondunk újdonságot azzal, hogy egy felnőtt szervezet nagy részét, 65-70%-át a víz teszi ki, sőt testünk minden szegletét átjárja, és többek közt ennek köszönhetően működnek a szerveink. A megfelelő ellátottsághoz pedig folyamatosan pótolni kell a nap során leadott, mintegy két és fél liternyi folyadékot. Abnormális esetben, például ha lázasak vagyunk, vagy esetleg hányunk, akkor túl hirtelen, és jóval nagyobb arányú a folyadékvesztésünk, mint a bevitel, ilyenkor kiszáradás, más néven dehidratáció léphet fel. Enyhébb esete akkor is előfordulhat, ha megfeledkezünk arról, hogy ma még nem ittunk egy kortyot sem. Már akkor is kiszáradásról beszélünk, amikor száraznak érezzük az ajkunkat, a nyelvünket, szomjúság gyötör minket, vagy éppen kevés a vizeletünk. Emellett agyunk 70%-át is víz teszi ki, így könnyű kitalálni, hogy dehidratált állapotban elkezdünk fáradni, kevésbé tudunk koncentrálni, és akár még meg is fájdulhat a fejünk. Ha már hosszabb ideje fennáll ez az állapot, akkor szemmel látható jelei is lesznek: ilyen például a beesett, karikás szemek, vagy amikor észrevesszük, hogy rugalmatlanná válik a bőrünk. Mert természetesen nem csak belülről őröl fel ez az állapot, hanem hamar megmutatkozik a fizimiskánkon is. Nem véletlen, hogy egy jó kozmetikus nem csak hidratáló krémet ajánl a vízhiányos bőr ápolására, hanem felhívja a figyelmet a több folyadékfogyasztásra is. 

Ha már elért a baj…Amíg csak az enyhébb tüneteket észleljük, addig saját magunkat is képesek vagyunk rendbe hozni. Természetesen az első és legfontosabb, hogy kezdjünk el inni. Mondanunk sem kell: ne alkoholt, de még csak ne is üdítőt, a legjobb, ha vizet viszünk be. Itt kell azonban megemlítenünk, hogy vizsgálatok kimutatták: az édes, cukrozott italok, vagy éppen a kávé és a tea, épp úgy segíti a belső hidratálást, mint a tiszta víz. A szakemberek szerint még az utóbbiak, melyekben koffein is található, nem eredményeznek folyadékvesztést, ám azok az italok, amelyekben 10%-nál magasabb az alkohol tartalom, már igen. Ha komolynak érezzük a dehidratáltságunkat, akkor létezik a patikákban ún. hidratáló só, tűzoltásként ezt sem árt bevenni. A só ugyanis elősegíti a szénhidrátok felszívódását, ami pedig fokozza a vízfelvételt. Ha azt vesszük észre, hogy mindez már nem segít, akkor nincs mit tenni, irány az orvos. Ő annyiban tud segíteni, hogy gyógyszer segítségével megállítja a további folyadékvesztést, emellett pedig akár intravénásan is, de elkezdi adagolni a vizet, magyarul: bekötnek egy infúziót. 

Ha tehát el szeretnéd kerülni ez utóbbi procedúrát, akkor tudd, hogy a napi folyadékszükségletünk mintegy felét a szilárd táplálékkal vesszük magunkhoz, így „csupán” a másik felét kell víz, vagy bármilyen ital formájában magunkba diktálni.Egy felnőtt ember napi folyadékszükséglete 2,5-3 liter. Ennek rendszeres elfogyasztásával az agyműködésünk hibátlan lesz, sejtjeink kevésbé fognak öregedni, és még a méregtelenítésben is jócskán kiveszi a részét. Soha ne kend az idő hiányára azt, hogy nem ittál!http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=36208&a_id=711348&h_id=117732

Gyalogolj a formás hátsóért!

Szeretnéd, büszkén végigvonulni az utcán úgy, hogy minden férfi utánad fordul? A formás fenék bizony ezt fogja eredményezni! Ha nincs kedved órákon át kínozni magad az izzadtságszagú edzőteremben, akkor válaszd a legegyszerűbb, s egyben legnagyszerűbb megoldást: gyalogolj!

foto:profimedia.hu

Az utóbbi időben elhanyagoltad a mozgást, s ez meglátszik a fenekeden is? Vagy éppen hogy túl sokat edzettél mostanában, szeretnél egy kis pihenőt, de nem szívesen mondasz le a formás hátsóról? Mindkét esetben neked találták ki a gyaloglást, ami az egyik legkíméletesebb, legegészségesebb, s egyben a legtermészetesebb mozgásforma. 

A saját tempódban
A sétában az a legjobb, hogy te diktálod az iramot. Ha már van rajtad valamennyi súlyfelesleg, akkor eleinte lassabban haladj és rövidebb távot tegyél meg egyszerre. Inkább arra fektess hangsúlyt, hogy egyenletes tempót tarts! Az első néhány alkalom után emelj a sebességen és a távolságon is, de csak fokozatosan, nehogy túlterheld magad! Először elég negyed óra, aztán 20 perc, fél óra, és így tovább.

A legolcsóbb sport
A gyaloglás másik nagy előnye, hogy szinte semmibe sem kerül. Az egyetlen anyagi befektetésed csupán egy kényelmes cipő! Kényelmes és szellős melegítőd biztosan van már otthon, abba nem kell beruháznod. Egyéb költség nincs, mint például havonta a fitneszbérlet. Menj ki a közeli parkba vagy erdőbe! Ráadásul semmiféle nyitvatartási időhöz sem kell alkalmazkodnod.

A szíved érdekében
A tempós séta nem csak a zsírégetésben és a feneked formálásában segít, hanem serkenti a vérkeringésedet, ezáltal fokozza az erek vérellátását, aminek köszönhetően pedig csökkenti a kockázatát a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának is. A legújabb amerikai kutatások szerint, már azzal is csökkentheted az agyvérzés kialakulását, ha naponta 30 percet gyalogolsz!

Kezdj el fogyni!
Ha nem érzed magad elég kitartónak a futáshoz, ne ess kétségbe, mert a fogyást már a gyaloglás is beindítja, hiszen ugyanúgy serkenti az anyagcserét, mint gyorsabb testvére, a kocogás! Természetesen annyi nem elég, hogy elsétálsz a sarki kisboltba, a zsírégetéshez legalább 45 perc gyaloglásra van szükséged.

Űzd el a stresszt!
Folyton csak felhúzod magad reggelente, mert rengetegen vannak utakon vagy a tömegközlekedési eszközökön, s már előre stresszelsz azon is, hogy mennyi feladat vár rád? Tudd meg, hogy másként is indíthatod a napot! Például egy rövidebb sétával a környék zöldövezetében. A friss levegőn töltött időnek köszönhetően a tüdőd feltöltődik oxigénnel, az agyad vérellátása nő, az eredmény pedig jobb közérzet lesz. Van szebb annál egyáltalán, mint madárcsicsergéssel indítani a napot?

Nem fáraszt, hanem feltölt
Míg az edzőteremből általában úgy jövünk ki, mint egy kifacsart citrom a centrifugából, a séta után azt fogod érezni magad, hogy feltöltődtél! A jóleső fáradtság persze eluralkodhat rajtad, de érezni fogod, hogy milyen jót tett a közérzetednek a gyaloglás, s a friss levegőn töltött idő!

Így fogj hozzá a gyalogláshoz!
1. A legfontosabb, hogy illeszd be a napirendedbe. Nézz ki egy olyan időpontot, amikor biztosan van időd mozogni. Ha ez meg van, szigorúan tartsd magad hozzá: vedd fel a cipőt és indulj el!
2. Bármennyire is kezdő vagy, ne vánszorgással indíts! Kényelmes tempóban akár 3-4 kilométert is megtehetsz egy óra alatt, erre törekedj!
3. A következő technikát alkalmazd: lépj nyújtott térddel, elsőként a sarkad érje a talajt mindig, s utána gördülj át a talpadon. Figyelj oda a karmunkára is: a könyököd legyen behajlítva, s minden egyes lépésnél lendíts egyet a karoddal. Figyelj oda, hogy egyáltalán ne kerüljön a tested vonala elé a könyököd!
4. A gyaloglás előtt is jelentős, hogy melegíts be egy-két nyújtógyakorlattal. Koncentrálj a vádlidban és a felső combodban rejtőző izmaidra!