"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2011. január 3., hétfő

Gyalogolj a formás hátsóért!

Szeretnéd, büszkén végigvonulni az utcán úgy, hogy minden férfi utánad fordul? A formás fenék bizony ezt fogja eredményezni! Ha nincs kedved órákon át kínozni magad az izzadtságszagú edzőteremben, akkor válaszd a legegyszerűbb, s egyben legnagyszerűbb megoldást: gyalogolj!

foto:profimedia.hu

Az utóbbi időben elhanyagoltad a mozgást, s ez meglátszik a fenekeden is? Vagy éppen hogy túl sokat edzettél mostanában, szeretnél egy kis pihenőt, de nem szívesen mondasz le a formás hátsóról? Mindkét esetben neked találták ki a gyaloglást, ami az egyik legkíméletesebb, legegészségesebb, s egyben a legtermészetesebb mozgásforma. 

A saját tempódban
A sétában az a legjobb, hogy te diktálod az iramot. Ha már van rajtad valamennyi súlyfelesleg, akkor eleinte lassabban haladj és rövidebb távot tegyél meg egyszerre. Inkább arra fektess hangsúlyt, hogy egyenletes tempót tarts! Az első néhány alkalom után emelj a sebességen és a távolságon is, de csak fokozatosan, nehogy túlterheld magad! Először elég negyed óra, aztán 20 perc, fél óra, és így tovább.

A legolcsóbb sport
A gyaloglás másik nagy előnye, hogy szinte semmibe sem kerül. Az egyetlen anyagi befektetésed csupán egy kényelmes cipő! Kényelmes és szellős melegítőd biztosan van már otthon, abba nem kell beruháznod. Egyéb költség nincs, mint például havonta a fitneszbérlet. Menj ki a közeli parkba vagy erdőbe! Ráadásul semmiféle nyitvatartási időhöz sem kell alkalmazkodnod.

A szíved érdekében
A tempós séta nem csak a zsírégetésben és a feneked formálásában segít, hanem serkenti a vérkeringésedet, ezáltal fokozza az erek vérellátását, aminek köszönhetően pedig csökkenti a kockázatát a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának is. A legújabb amerikai kutatások szerint, már azzal is csökkentheted az agyvérzés kialakulását, ha naponta 30 percet gyalogolsz!

Kezdj el fogyni!
Ha nem érzed magad elég kitartónak a futáshoz, ne ess kétségbe, mert a fogyást már a gyaloglás is beindítja, hiszen ugyanúgy serkenti az anyagcserét, mint gyorsabb testvére, a kocogás! Természetesen annyi nem elég, hogy elsétálsz a sarki kisboltba, a zsírégetéshez legalább 45 perc gyaloglásra van szükséged.

Űzd el a stresszt!
Folyton csak felhúzod magad reggelente, mert rengetegen vannak utakon vagy a tömegközlekedési eszközökön, s már előre stresszelsz azon is, hogy mennyi feladat vár rád? Tudd meg, hogy másként is indíthatod a napot! Például egy rövidebb sétával a környék zöldövezetében. A friss levegőn töltött időnek köszönhetően a tüdőd feltöltődik oxigénnel, az agyad vérellátása nő, az eredmény pedig jobb közérzet lesz. Van szebb annál egyáltalán, mint madárcsicsergéssel indítani a napot?

Nem fáraszt, hanem feltölt
Míg az edzőteremből általában úgy jövünk ki, mint egy kifacsart citrom a centrifugából, a séta után azt fogod érezni magad, hogy feltöltődtél! A jóleső fáradtság persze eluralkodhat rajtad, de érezni fogod, hogy milyen jót tett a közérzetednek a gyaloglás, s a friss levegőn töltött idő!

Így fogj hozzá a gyalogláshoz!
1. A legfontosabb, hogy illeszd be a napirendedbe. Nézz ki egy olyan időpontot, amikor biztosan van időd mozogni. Ha ez meg van, szigorúan tartsd magad hozzá: vedd fel a cipőt és indulj el!
2. Bármennyire is kezdő vagy, ne vánszorgással indíts! Kényelmes tempóban akár 3-4 kilométert is megtehetsz egy óra alatt, erre törekedj!
3. A következő technikát alkalmazd: lépj nyújtott térddel, elsőként a sarkad érje a talajt mindig, s utána gördülj át a talpadon. Figyelj oda a karmunkára is: a könyököd legyen behajlítva, s minden egyes lépésnél lendíts egyet a karoddal. Figyelj oda, hogy egyáltalán ne kerüljön a tested vonala elé a könyököd!
4. A gyaloglás előtt is jelentős, hogy melegíts be egy-két nyújtógyakorlattal. Koncentrálj a vádlidban és a felső combodban rejtőző izmaidra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése