"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. december 18., szombat

Pörgesd fel a szervezetedet a téli hidegben is!

Az egészséges sejtek életerősebbé tesznek, energiával (kínaiul: csí) töltenek fel, gyógyító folyamatokat indítanak el benned, feloldják érzelmi gátlásaidat. Íme néhány tipp, ahhoz hogy igazán energikus légy a téli napokon is! 
 
foto:profimedia.hu
 
Víz
Ahhoz, hogy az élelmiszerekben található értékes tápanyagok teljesen fel tudjanak szívódni a szervezetedben, bőséges folyadékbevitelre van szükség. Naponta igyál meg a testsúlyod harmincadrészének megfelelő mennyiségű vizet. (60 kiló esetén pl. 2 litert).
Tipp: minden reggel tegyél két liter vizet az íróasztalodra. Így esténként könnyedén ellenőrizheted, hogy eleget fogyasztottál-e.
 
Táplálkozás
Kerüld az egészségedre káros, „üres” kalóriákat: ilyen a cukor (ahogy felszívódik, úgy csökkenti az energiáidat) vagy a szénhidrát (a teljes kiőrlésű termékeken kívül) és a koffein (csak rövid időre dobja meg az energiaszintet, aztán hirtelen álmos leszel, úgy érzed, elhagy minden erőd).
 
Sport
A szervezetedben olyan anyagokat, hormonokat szabadít fel (pl. endorfin, tesztorszteron), melyek serkentik a sejtek növekedését. Mozgás közben sokkal több oxigént szállítanak a vörös vértestek, ami salaktalanítja és méregteleníti a szervezetet – így sokkal egészségesebb leszel, lassabban öregszel, és a bőröd is megszépül.
 
Alvás
A sejtmegújulás leginkább alvás közben valósul meg. Egy ájurvédikus bölcsesség szerint: Éjfél előtt egy óra alvás felér két éjfél utánival.” Japán kutatók szerint azoknál az embereknél, akik rendszerint még éjfél előtt lefekszenek, nagy arányban csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata.
 
Extra tipp
Ha boldogtalannak vagy feszültnek érzed magad, három egymást követő este bújj ágyba 22 óra (ideális esetben 21 óra) előtt – meg fogsz lepődni, mennyivel energikusabban és vidámabban ébredsz reggel!