"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. december 17., péntek

Zöldségek minden napi fogyasztásra

Zöldséget fogyasztani télen nagyon fontos mindennap, mert a létfontosságú vitaminok megtalálhatók bennük. Többféleképpen el lehet készíteni őket, és mindenki megtalálhatja köztük a kedvenceiket. Íme néhány közkedvelt zöldség és az élettani hatása. 


foto:profimedia.hu

 

Padlizsán
 
Ez a fényes, lilásfekete héjú termés a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India. Hozzánk török közvetítéssel került, a törökparadicsom elnevezés is innen származik.
 
Fajtái: színe szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete, alakja gömb vagy hosszúkás.
 
Élettani hatások: a padlizsán energiaértéke alacsony, víztartalma magas. A zöldségekre jellemző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, de semmit sem kiemelkedő mennyiségben.
 
El ne felejtsd! A padlizsán héját sütés-főzés előtt nem mindig kell eltávolítani. A zöldség kesernyés ízét úgy csökkenthetjük, hogy a felszeletelt padlizsánt besózzuk, állni hagyjuk, hogy a kesernyés leve lecsurogjon.
 
Paprika
 
A burgonyafélék családjába tartozik, Közép- és Dél-Amerika az őshazája.
 
Kedvelt fajtái:
- Hegyes erős: a halványtól a sötétzöldig terjedő szín, intenzív csípősség jellemzi.
- Fehér: a gyakorlatban fehérnek nevezik, valójában a zöldessárgától a narancsos árnyalaton keresztül sötétpirosra színeződik.
- Kaliforniai: egész Európában közismert, sárga, piros és zöld színű húsos paprika.
- Pritamin: tápanyagokban, színanyagban és C-vitaminban a leggazdagabb típus, magas cukortartalma, speciális ízanyagai miatt nagyon kedvelt.
 
Cukkini
 
Az uborka és a tök házasságából született zöldségféle, amely egyre népszerűbbé válik a „szülei” mellett, a patisszonhoz és a padlizsánhoz hasonlóan.
 
El ne felejtsd! Vásárláskor csak a kemény példányokat vedd meg, amelyek ellenállnak a nyomásnak. Egy hétig lazán papírba csomagolva eltartható a hűtőszekrényben, de érdemes frissen, közvetlenül a vásárlás után elkészíteni. A cukkini nagyon sokoldalú, egyaránt alkalmas levesek, köretek, feltét, egytálételek, töltött és rakott ételek elkészítéséhez, de akár nyersen salátákhoz, zöldséglevesekhez is felhasználhatjuk, vagy mártásba mártogatva is fogyaszthatjuk, de savanyíthatjuk is. A zsenge terméseket célszerű salátákba felhasználni, vagy feltétként elkészíteni, míg a nagyobbak levesnek, köretnek alkalmasak.
 
Paradicsom
 
A burgonyafélék családjába tartozó zöldségnövény. Őshazája Dél-Amerika.
 
Hatásai: vitaminokban (A, B1, B2, C) és ásványi anyagokban (karotin, kálium, magnézium, kalcium, vas, foszfor) igen gazdag. Káliumtartalma miatt tisztítja a vért, valamint elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését.
 
El ne felejtsd! Alkalmazhatjuk a sebek tisztítására is. A-vitamin-tartalmának köszönhetően jó hatással van a bőrproblémákra és a napégés tüneteire. Hidratáló hatású, fokozza a bőr feszességét, rugalmasságát. Ha gyomorproblémákkal bajlódsz, óvakodj a túlzott paradicsomfogyasztástól, a termés savas jellege miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése