"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. december 22., szerda

Tudj meg mindent az édesítőszerekről

cukrot már csak gasztronómiai hagyományaink miatt sem érdemes teljesen száműznünk ételeinkből. Aki képes határt szabni torkosságának, annak nincs mitől tartania, ám az édesszájúak jobb, ha megbarátkoznak a most széles választékban kapható édesítőszerekkel, hiszen pár „édes” év elteltével kellemetlen meglepetésben lehet részük.
 
foto:profimedia.hu

A szervezetnek energiát szolgáltató mesterséges édesítőszerek közé tartoznak acukor vagy polialkoholok, mint a laktit, mannit, xilit, szorbit. Nagyobb mennyiségben (napi 20-30 g felett) fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél a bélműködést fokozzák, puffadást, hasmenést és hasi panaszokat okozhatnak. Édesítőképességük a szacharózhoz (más néven kristálycukor) hasonlítva 0,4-1. Energiatartalmuk 2,3 kcal/g.

A mesterséges édesítőszerek másik csoportját alkotják az ún. intenzív édesítőszerek. Ide tartozik a szacharin, melynek édesítőhatása a kristálycukorénál 550-szer nagyobb. Hátránya viszont, hogy kellemetlen fémes utóíze van. A hétköznapi fogyasztásban a szacharin nátriumsóját használják, amely 350-szer édesebb, mint a kristálycukor.

Szintén ennek a csoportnak a tagja a ciklamát, mely a kristálycukornál 30-szor édesebb anyag. Hőálló, így akár befőzéshez is felhasználható.

Itt említendő továbbá a kristálycukornál 130-szor édesebb aceszulfam-K. Szintén főzésálló anyag, így felhasználási köre megegyezik a ciklamátéval. Egyetlen hátránya, hogy igen drága.

Végül ide sorolható a csoport legfiatalabb, a 60-as évek közepe óta ismert és használt tagja, az aszpartam. A kristálycukornál 180-szor édesebb. Nem főzésálló, édesítőereje hő hatására csökken. Grammonként 4 kcal energiát szolgáltat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése