"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. május 6., csütörtök

Táplálkozzunk egészségesen

A csalán régóta ismert, értékes gyógynövény. Minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig. Már az ókorban is a legnagyobb megbecsülésnek örvendett. A csalán a legjobb vértísztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Mivel kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a belőle főzött tea vércukorszintet is csökkentheti. A csalán ellenállóbbá teszi a szervezetet, ami különösen fontos, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra, de segít a köszvényes és a reumás panaszok esetén is, serkenti a hajnövekedést, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Szoptatós kismamáknak külön ajánlható, mert tejszaporító, a tejelválasztást serkenti. Rendszeres fogyasztása a rák kialakulásának veszélyét csökkentheti. Tavaszi salátaként (egyenlő részben gyermekláncfűvel, cickafarkkal és sóskával keverve) leves, főzelék vagy tea formájában, de akár műzlibe keverve „vértisztitóként” a fiatal csalán hajtásait használjuk. Kúraszerűen naponta háromszor ihatunk egy evőkanálnyi friss, turmixolt csalánlevet joghurba, kefirbe, körözöttbe keverve. Fontos, hogy csak a fiatal, tavaszi, kora nyári csalánleveket fogyasszuk, mert az őszi csalánlevelek már káros anygokkal telítődhetnek. Régen népszerű paraszti étel volt a csalánleves és –főzelék, kár lenne, ha feledésbe mennének.

Csalántea

Egy evőkanálnyi száraz csalánt (tavasszal egy marék frisset) 2 deci vízzel leforrázok, fedőt teszek rá és 5-10 pernyi állás után leszűröm és elfogyasztom. A gyógyteákat javaslom citrom és édesítés nélkül reggel éhgyomorra fogyasztani, mert igy jobban kifejtik hatásukat. Fáradékonyság ellen egy tavaszi hathetes kúrának pont most van itt az ideje, éljünk vele. Hat hét leteltével szünetet kell tartani.

Elkészitési idő: 15 perc

Csalánleves

50 deka friss hajtású csalánt apróra vágok, majd 1 fej karikákra szelt vöröshagymával együtt 2 evőkanál olajon megfuttatom. Meghintem 1 evőkanál durumliszttel, pirospaprikával fűszerezem, és 1,2 liter vízzel felengedem. Házikészítésű ételízesítővel, reszelt szerecsendióval és gyömbérrel fűszerezem. Forráskor 1 evőkanál almaecettel vagy fél citrom levével meg 1 mokkáskanál szőlőcukorral ízesítem, és 4 tojást beleütök. Pár percnyi forralás után a tűzről leveszem, 5 percig fedő alatt pihentetem, majd aludttejjel tálalom. Tejfeles habarással is szoktam készíteni.

Elkészítési idő: 30 perc.

Csalánfőzelék

50 deka friss, zsenge csalánt jól megmosok, és 2 deci enyhén sós vízben 10 percig főzöm. Utána kihűtöm, majd turmixolom. Közben 2 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet szárazon megpirítok, hozzáadok 2 evőkanál olajat, és hideg vízzel vagy tejjel, esetleg kefirrel felengedem. Hozzáadom a csalánpépet, és 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymával ízesítem. Csipetnyi őrölt szerencsendióval fűszerezem, majd 1 evőkanál búzakorpát belekeverek. Bundás kenyérrel, tükörtojással vagy kukoricagaluskával tálalom.

Elkészítési idő: 30 perc

Csalánsaláta

1 szép szál sárgarépát megtisztítok, és 2 almával együtt káposztareszelőn legyalulok. 2 marék friss csalánt leforrázok, majd apróra vágom, és a répás almába keverem. 1 deci vizet 1 mokkáskanál mézzel és fél citrom levével vagy ízlés szerint almaecettel ízesítek. Pár csepp olivaolajat meg 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát hozzáadok, a zöldségre öntöm, jól összekeverem, miközben 1 evőkanál napraforgómagot (lehet: tökmagot, vagy lenmagot, vagy szezámmagot) is közészórok. A vagy szó igen fontos, mert nem szabad a magokat sem összekeverni, csak önmagukban egyenként szabad használni bármelyiket. A tetejét főtt tojással díszítem és barna rozskenyérrel tálalom.

Elkészitési idő: 30 perc.

Jó étvágyat kivánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése