"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. május 7., péntek

Természetes vitaminok

Hangulatjavító banán

A banán az egyik legmagasabb energiatartalmú gyümölcs. Ennek köszönhetően nagyon sok helyen alapvető élelmiszernek számít, és inkább a burgonyához hasonló zöldségként tartják számon.

Banántörténet

A banán Malajziából származik, de a világ legtöbb szubtrópusi éghajlatú országába termesztik. Világszerte több mint 1600 banánféle ismert, melyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek.

Nagy részük úgynevezett zöldségbanán, nyersen nem is fogyasztják, s ételeket, főzelékeket készítenek belőle. Miután a világ számtalan táján a különböző fajták folyamatosan érnek, egész évben kapható. A különböző banánok közül itt, Európában alig ismerünk néhányat.

Banán jótékony hatása

A banán a gyümölcsök közül a legnagyobb B-vitamin forrás, de tartalmaz foszfort, káliumot, vasat és kalciumot, A és C-vitamint is, illetve olyan enzimet, mely szükséges a glükóz feldolgozásához. A banánban rengeteg kálium található, mely létfontosságú az idegrendszer működéséhez, és a vérnyomást is szabályozza. Ásványi anyag összetételének köszönhetően ajánlják sportolóknak, izomgörcsök megelőzésére.

Mint már említettem sok helyen alapvető élelmiszernek számít. Mindez magas energiatartalmának köszönhető, 100 gramm banánban 374 kJ (88 kcal), nagyjából kétszer annyi, mint az almában vagy narancsban.

Tudta?
A banánnak szexuális vágyfokozó hatást is
tulajdonítanak, amit a benne található
növényi hormonokkal és nyomelem-összetételével
magyaráznak.

Boldogságbomba

A legújabb kutatások szerint a banán nemcsak kellemes íze és tápértékért érdemes fogyasztani, hanem hangulatbefolyásoló tulajdonsága miatt. Ugyanis a banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel.

A szerotonin megfelelő mennyiségben képződik a szervezetben, kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát. Ha a szerotonin szint alacsony, akkor viszont a hangulat is romlani kezd és hajlamos az ember ilyenkor sötéten látni a világot. Ha a szervezetben ez a hírvivő anyag hosszú ideig nincs jelen, szorongás és depresszió alakulhat ki.

Banán allergia

A banán azokhoz a gyümölcsökhöz tartozik, mely akár allergiát is válthat ki. A banán által kiváltott allergia tünetei a gyümölcs fogyasztását követően, vagy legkésőbb egy óra elteltével jelentkezik.

Az allergia gyakran társul egyéb allergiákkal, mint például a nyírfa vagy más pollenallergiával, vagy a természetes latex allergiával. Mivel a latex allergiások 50%-ának keresztreakciója van néhány allergiát kiváltó növénnyel, mint például a banán, a gesztenye, az avokádó és a kivi. Tovább a gyümölcsallergiákra >>

Banán fogyasztása

Egyik olyan gyümölcsünk, melyet éretlenül is le lehet szedni, mert jól utóérik. Minden érettség állapotban fogyasztható, a savanykástól az édesre érett, barnás állagúig, ki hogyan szereti.

Hazánkban elsősorban gyümölcsként fogyasztják, de egyre népszerűbb különféle felhasználása. Közülük az egyik, a bundában csomagolt sült banán, melyet mézzel vagy juharsziruppal tálalnak.

Sült banán

Hozzávalók: 3-4 db banán, 1 db tojás, nádcukor, liszt, tej, méz, juharszirup.

Elkészítés: A banánokat hosszában felvágjuk, majd ezeket még 3-4 egyenlő részre, a banán nagyságától függően.

A tojást egy kevés nádcukorral, liszttel és tejjel kikeverjük, melyből egy palacsinta tésztához hasonló masszát kapunk. A lényeg az, hogy legalább kétszer sűrűbbnek kell lennie. Ha kész a massza, akkor a banándarabokat bele mártogatjuk és előre melegített olajban kisütjük. A megsült banánokat tetszés szerint mézzel vagy juharsziruppal is leönthetjük.


Legendás körte

Nemcsak története, de jótékony hatása is híres.

Legendás körte

A körte termesztéséről szóló első feljegyzések időszámításunk előtt 3.500-ra nyúlnak vissza. Viszont története egészen az ókori mítoszokhoz nyúlik vissza. Hiszen a világ leghíresebb az alvilágban állt. A mítosz szerint Zeusz egyik fiát Tantaloszt az istenek és az emberek ellen elkövetett gonosz tettei miatt az alvilágba küldték. Itt a gaztetteit egy körtefa alatt gyónta meg. Amikor éhes lett, és a feje fölött lógó körtéket meg akarta volna enni, az ágak visszahúzódtak, egészen addig, ameddig nyújtózkodott. Így sosem érte el, és mindig éhes maradt. A körtével kapcsolatos szomorú társítás a kínaiaknál is megmaradt, ugyanis náluk az elválást és a szomorúságot szimbolizálja.

Talán éppen ezért, nagyon sokáig a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ezt a nézet a francia király XIV. Lajos korában változott meg. Akkor már ínyencségnek számított és nagy tiszteletnek örvendett. Mára pedig az egyik legkedveltebb gyümölcs lett.

Jótékony hatása

A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem, jótékonyan hat szervezetünkre. Magas ásványi anyag ( kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C-vitamin) számos betegség ellenszereként használható. A reuma, ízületi gyulladás, a kimerültség, a depresszió, a vérszegénység, a tuberkulózis és ahasmenés mind megelőzhető a fogyasztása által, sőt, az orvosok azt állítják, hogy a végbélrák kialakulását is megakadályozza. A körte fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek számára is ehető gyümölcs. Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C-vitamin és kálium-szükségletet, de kúraszerűen is fel lehet használni: egyaránt egészséges, akár gyümölcsléként, akár szárított formában visszük be a szervezetbe. A fél óráig főzött körte leve pedig energiaitalként használható a nagy szellemi erőfeszítések idején. Román dietetikusok szerint a körte az egyik legjobb orvosság a depresszió ellen, de emellett rengeteg betegséget lehet megelőzni vele. A gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását

Felhasználása

A legtöbb körte nyersen is fogyasztható, de néhány fajtát ajánlatos meghámozni, mert a héja nehezen emészthető, puffadást okoz. A felhasználásának csak a képzelet szabhat határt. Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is. Készíthetünk belőle sajtot is. Az eljárás hasonlít a birsalmasajt készítési módjához. A meghámozott körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, majd a levet gyümölcshússal megegyező tömegű cukorral és kilónként egy félcitrom levével olyan sűrűre főzzük, hogy a kanálról fonalat eresszen. Aztán hozzáadjuk az áttört körtét, a kellő sűrűségűre főzzük vele. A sűrű masszát apró formákba öntjük és egy két napig szárítjuk.

Aszalt körte

A körtét meghámozzuk, a magházát kimetszük, s mérettől függően daraboljuk. A kisebbeket félbe, a nagyobbakat negyedekre vágjuk, vagy egyszerűen fél ujjnyi körszeleteket vágunk a gyümölcsből. Az aszalást kifejezetten magas 90-100 °C-os hőmérsékleten kezdjük, s ezt később csökkentjük 75-80 fokra. Ha a szín megőrzésére használtunk előzetes citromsavas fürdőt, akkor elég lehet rögtön 75-80 fokon kezdeni a szikkasztást. (Egy kilogramm nyers körtéből 15-20 dkg szárítottat kaphatunk.)

Körtebefőtt

Minden kilogramm körtéhez 4 dkg nádcukor szükséges. Az apró körtéket egyrészben hagyjuk, a nagyokat négy-hat részre vágjuk, magházastól megtisztítjuk és úgy tesszük el. Az apró körtéket meghámozzuk, a szárukat félig rajta hagyjuk és gyengén ecetes vízbe rakjuk. Ebben puhára főzzük s utána hideg vízben hűtjük le, majd szitára rakjuk és onnan üvegbe tesszük. Cukorszirupot készítünk 8 dkg cukorból 2,5 dl vízből és ezt ráöntjük a gyümölcsre. Lekötözzük és vízfürdőben, a szokásos módon, a gyümölcs nagyságához és keménységéhez mérten 10-20 percig gőzöljük.


Csodálatos grapefruitmag

A mai rohanó világban, sajnos az ember elfelejti a legfontosabbat, az egészséges életmód létfontosságát. Sok tényező játszik itt szerepet.

Munkahelyi, lakóhelyi és a családi, stresszes környezet az egyik oldalon, az örökölt tulajdonságok a másik oldalon. Nem minden tényezőn tudunk változtatni, de amire lehetőségünk adódik, azon minden erőnkkel változtatnunk kell! Az ember és környezete sajnos csak nehezen változtatható meg. A megszokás nagyúr, mely beköltözött életünkbe.

Egy egészséges lélek, egy egészséges testben!Ha szervezetünk hosszan stressznek, helytelen táplálkozásnak van kitéve, az sajnos az immunrendszerünkre is negatívan hat. Azéletvitelünket és a táplálkozásunkat kell először megváltoztatni, mert ezek nagyon fontos tényezők az egészségünkre tekintve.

A mai táplálékláncunkra tekintve, e teljesítményre épülő világban, sokszor nincs időnk, se lehetőségünk, és kedvünk arra, hogy régi háziasszony módjára készítsük el táplálékunkat. Ezt a élelmiszergyártó ipar gyorsan felismerte.

A választék ma már szinte minden féle: előételtől az utóételig, a zacskós levestől, a sütiig megtalálható a polcokon. Áttértünk nagy százalékban e rohanó világ étkezési rendjére, amelyszámtalan tartósítószert, és szervezetünknek nehezen feldolgozható, sőt olykor feldolgozhatatlan, sok és káros mellékadalékot tartalmazó étrend.

Mindezek összesítve a stressz, a helytelen és egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód mind, mind, folyamatosan gyengítik a legfontosabbat, az immunrendszerünket. Észre sem vesszük, hogy ezzel az életmóddal, rengeteg megbetegedésnek nyújtunk életteret, amelyek immunrendszerünk legyengülésének következtében, alattomos úton támadják meg szervezetünket.

Sok betegségnek, egy egyszerű immunlegyengülés a kezdete. Szervezetünk nap, mint nap több száz vírusos, bakteriális, és fungális támadásnak van kitéve. Ha szervezetünk védelmi rendszere csődöt mond, annak akár daganatos elváltozás is lehet a kimenetele.

Aggasztó tények

Az Európai Unió, 37/2004 (VI.26.) ESzCsM rendelete az étrend-kiegészítőkre vonatkozó törvényrendelet kimondja azt a tényt, amelybenegy étrend-kiegészítő nem sugallhatja azt, hogy gyógyító hatással rendelkezik.

Az étrend-kiegészítőket ezáltal már nem kell, az alapanyagok minőségére, sem az összetevők valós összetételére bevizsgálni. Az étrend-kiegészítők ma már nem bevizsgáltak, hanem csak regisztráltak, senkit nem érdekel, a regisztráláshoz beadott adatok valódisága és minősége. Ettől a pillanattól kezdve, sajnos a szakemberek szerint is “sok hulladék” árasztotta el a piacot.

Alkohollal, vízzel, glicerinnel, szaharinnal és aromával pancsolt, a valóságtól távol álló szereket dobnak piacra, a nagy haszon érdekében. Sok szer sajnos káros, nem feltüntetett összetevőkkel van kiegészítve, vagy semmilyen hatással nem rendelkeznek, de a legrosszabb esetben nagy károkat okoznak az egészségünkre nézve. Így a palackba zárt hegyi levegő, és a vásárló hite is elég ahhoz, hogy sok pénzért jobban érezze magát!

A grapefruitmag és a grapefruithéj gyógyító összetevői

A gyümölcs kesernyés ízét a Naringin-Glikozidnak köszönheti. Igen gazdag és vitamindús C- és B1- vitaminokban. A grapefruit szinte minden alkotó elemét fel lehet használni.

Minden részében különböző hatóanyagok találhatók. Ezek a Polifenol csoportok, a Bioflavonoidok, a Flavonoidok (P-vitaminok régi elnevezése), olajok és proteinok.

A grapefruit gyümölcs héjában találhatóak:

                  • Citral-Aldehyd,
                  • Pininen, Limonen,
                  • Linalool Alcohol,
                  • és etherikus olajok.

Az olajtartalom fajtától függően 20 % - 25 % lehet. Atudomány ma már ezeket az összetevőket, mintantidepresszánst ismerte el.

Javítja és frissíti a vérkeringést. Kifejezetten az is elismert, hogy a köztiagyra (tahlamus) stimulálóan hat. Ezáltal az egész testünkben aktiválják a kémiai folyamatokat. Egyszóval jó hatással van a kedélyre és az érzéki szerveinkre, és növeli az életkedvet.

Ma már azt is tudjuk, hogy a grapefruit gyümölcsrostjaiban és héjában található anyagok antiszeptikus hatással vannak szervezetünkre. Ma már azaromaterápiában is egyre kedveltebbé vált az elért eredmények által.

Hasznát veszik például fogyókúrázók, kiegészítőként ugyanis felgyorsítja, hatásosabbá teszi a felesleges kilókkal való küzdelmet. Egy fontos tulajdonsága még, hogy víztelenítő hatással rendelkezik. Másrészt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ily módon koleszterinszintre is kedvező befolyással bír.

A máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. Asavas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára lép. A citrancs hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.

A grapefruit bioflavon tartalmú, hesperidint és rutént is tartalmaz. Ezek az anyagok közvetlenül asárga héja alatt vannak, a fehér részben, és elősegítik a kapilláris erek regenerálódását. Az erek a károsodása, eldugulása először a veséken érezteti hatását, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása a vesékre és a húgy utakra is jó hatással van.

Ha tisztítókúránk alkalmával grapefruitot is fogyasztunk, igyuk a gyümölcs levét. A grapefruit, mint C-vitamin forrás is nagyon fontos.

A mai, rohanó világ problémái:

  • Stressz
  • Helytelen táplálkozás
  • Elektroszmog, UV-sugarak
  • Túlzott és fölösleges gyógyszerek
  • Dohányzás, Alkohol
  • Fizikai megterhelés hiány
  • Szervezetünk elsavasodása
  • Szervezetünk elsalakosodása
  • A lélek állapota
  • A fogaink állapota
Tartsuk mindig szem előtt, hogy testünk mindenért, amit teszünk, és ahogy kezeljük, benyújtja a számlát!
Elszámol velünk, és végül nem értjük, miért lettünk betegek, hisz mindent (sajnos a jóból is megárt a sok) megtettünk érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése