"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2011. január 3., hétfő

Tartsd megfelelően a tested vízháztartását!

Egyetlen dologban minden fogyók*ra és diéta egyezik: a megfelelő folyadék mennyiség bevitele nélkül komoly egészségügyi problémák léphetnek fel, ezért fontos, hogy ilyen alkalmakkor még több vizet igyunk.  De a kiszáradás bármikor megkörnyékezhet minket, emellett még a bőrünk is csúnyán pórul járhat a megfelelő mennyiségű folyadék nélkül. Íme, a legfontosabbak, amiket tudni kell a vízháztartásunkról.

vízháztartás,   dehidratáció,kiszáradás, vízivás
foto:profimedia

Valószínűleg senki számára nem mondunk újdonságot azzal, hogy egy felnőtt szervezet nagy részét, 65-70%-át a víz teszi ki, sőt testünk minden szegletét átjárja, és többek közt ennek köszönhetően működnek a szerveink. A megfelelő ellátottsághoz pedig folyamatosan pótolni kell a nap során leadott, mintegy két és fél liternyi folyadékot. Abnormális esetben, például ha lázasak vagyunk, vagy esetleg hányunk, akkor túl hirtelen, és jóval nagyobb arányú a folyadékvesztésünk, mint a bevitel, ilyenkor kiszáradás, más néven dehidratáció léphet fel. Enyhébb esete akkor is előfordulhat, ha megfeledkezünk arról, hogy ma még nem ittunk egy kortyot sem. Már akkor is kiszáradásról beszélünk, amikor száraznak érezzük az ajkunkat, a nyelvünket, szomjúság gyötör minket, vagy éppen kevés a vizeletünk. Emellett agyunk 70%-át is víz teszi ki, így könnyű kitalálni, hogy dehidratált állapotban elkezdünk fáradni, kevésbé tudunk koncentrálni, és akár még meg is fájdulhat a fejünk. Ha már hosszabb ideje fennáll ez az állapot, akkor szemmel látható jelei is lesznek: ilyen például a beesett, karikás szemek, vagy amikor észrevesszük, hogy rugalmatlanná válik a bőrünk. Mert természetesen nem csak belülről őröl fel ez az állapot, hanem hamar megmutatkozik a fizimiskánkon is. Nem véletlen, hogy egy jó kozmetikus nem csak hidratáló krémet ajánl a vízhiányos bőr ápolására, hanem felhívja a figyelmet a több folyadékfogyasztásra is. 

Ha már elért a baj…Amíg csak az enyhébb tüneteket észleljük, addig saját magunkat is képesek vagyunk rendbe hozni. Természetesen az első és legfontosabb, hogy kezdjünk el inni. Mondanunk sem kell: ne alkoholt, de még csak ne is üdítőt, a legjobb, ha vizet viszünk be. Itt kell azonban megemlítenünk, hogy vizsgálatok kimutatták: az édes, cukrozott italok, vagy éppen a kávé és a tea, épp úgy segíti a belső hidratálást, mint a tiszta víz. A szakemberek szerint még az utóbbiak, melyekben koffein is található, nem eredményeznek folyadékvesztést, ám azok az italok, amelyekben 10%-nál magasabb az alkohol tartalom, már igen. Ha komolynak érezzük a dehidratáltságunkat, akkor létezik a patikákban ún. hidratáló só, tűzoltásként ezt sem árt bevenni. A só ugyanis elősegíti a szénhidrátok felszívódását, ami pedig fokozza a vízfelvételt. Ha azt vesszük észre, hogy mindez már nem segít, akkor nincs mit tenni, irány az orvos. Ő annyiban tud segíteni, hogy gyógyszer segítségével megállítja a további folyadékvesztést, emellett pedig akár intravénásan is, de elkezdi adagolni a vizet, magyarul: bekötnek egy infúziót. 

Ha tehát el szeretnéd kerülni ez utóbbi procedúrát, akkor tudd, hogy a napi folyadékszükségletünk mintegy felét a szilárd táplálékkal vesszük magunkhoz, így „csupán” a másik felét kell víz, vagy bármilyen ital formájában magunkba diktálni.Egy felnőtt ember napi folyadékszükséglete 2,5-3 liter. Ennek rendszeres elfogyasztásával az agyműködésünk hibátlan lesz, sejtjeink kevésbé fognak öregedni, és még a méregtelenítésben is jócskán kiveszi a részét. Soha ne kend az idő hiányára azt, hogy nem ittál!



http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=36208&a_id=711348&h_id=117732

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a dicséreteket!
    Alakulok! sikerül egy jó munkahelyet kapnom... kiélhetem a kreativitásomat! és még fizetnek is erte! aami azontul szeretem a munkám... és igy született meg az ötlet!
    amugy klassz a kis oldalad, még nem olvastam bele rendesen, mert melóban nem mindig akad idö arra, hogy kalanzozzzak a tetten , de most hogy tudom ,hogy vagy ,akkor othon nézegetlek!

    pusszancs szia

    VálaszTörlés