"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. december 20., hétfő

Fitnesz-tízparancsolat az ünnepek előtt

Szeretnél formába lendülni még az ünnepek előtt? Akkor ideje, hogy változtass néhány berögzült szokásodon. Kezdésnek itt a fitnesz-tízparancsolat!
foto:profimedia.hu
1. Nyugodtan emelj nehéz súlyokat! A női szervezet nagyjából tizedannyi tesztoszteront (az izomszövet növekedéséért felelős hormont) tartalmaz, mint a férfiaké, így lehetetlen, hogy „túl nagy” legyél.

2. Reggelizz minden nap! Ha kihagyod a reggeli étkezést, a testednek azt a jelzést küldöd, hogy ezentúl nem jut megfelelő tápanyaghoz (különösen, ha nyolc vagy annál több óra telt el a vacsora óta), így felgyorsul a zsírok elraktározása.

3. Cardio-edzés közben iktass be sprint szakaszokat. Ha erőnlétedtől függően, időnként megnöveled a mozgás intenzitását (egytől öt percig), a szervezeted hatékonyabban fogja a zsírt elégetni.

4. Végezz guggoló-gyakorlatokat! Az Amerikai Nemzeti Erőnléti és Testépítő Szövetség egyszerűen a gyakorlatok királyának nevezi – mégis ki vagy te, hogy ellenszegülj?! A guggológyakorlatok közben tested legnagyobb izomcsoportját dolgoztatod és intenzívebb a kalóriaégetés is.

5. Igyál több vizet. Törekedj napi két-három litert meginni. A víz nátriumot von el a szervezetedből, és így csökkenti a tested víztartalmát.

6. Végezz hasizomgyakorlatokat az egész edzés alatt – ne hagyd a végére, amikor már úgyis elfáradtál, vagy késében vagy.

7. A súlyvesztés eléréséhez hagyd ki a vacsorádból az összetett szénhidrátokat (kenyér, gabonafélék, tészta, stb.). Próbáld ki, hogy négy napig kizárólag fehérjét és zöldséget eszel a napi utolsó érkezésnél, és nézd, milyen hatást érsz el. Törölnöd kell az alkoholt is a listádról.

8. Ha teheted, kora reggel végezd az edzéseket. Ez hozzásegíti szervezetedet a kalóriák elégetéséhez. Ráadásul javítja a kedélyállapotodat és könnyebben választasz majd egészséges ételeket a nap folyamán.

9. Hetente váltogasd a kardio- és az erősítő edzések sorrendjét.

10. Vegyél be gyakorlatias feladatokat az edzésedbe. A hiúságból végzett edzés hasznos, és mind csináljuk, de meg tudod forgatni a matracod, vagy fel tudod tenni a nehéz kézipoggyászod a repülő csomagtartójába? Iktass be olyan gyakorlatokat, melyek nem csak az edzőteremben, hanem a hétköznapokban is segítségedre lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése