|
Őszi pompával búcsúzik a természet a nyártól, s várja a hideg téli nyugalmat. Az emberek is követik a természet rendjét, megváltozott életmódjukkal készülnek a télre. Ilyenkor magas kalóriatartalmú tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal töltjük fel szervezetünket. Ebben segít az egyik fontos csonthéjas, a dió. Nonstop gyógyszertárA diófa minden évszakban elhalmoz minket áldásaival, valóságos nonstop gyógyszertár. A terebélyes, 10-20 méter magasra is megnövő diófa (Juglans regia) pompás növény, ép szélű illatos levelei páratlanul szárnyaltak, virágai barkában fejlődnek, termése a dió. Nem csupán a dió termése és a fája hasznos, hanem levele, a termés külső húsos burka, valamint a kemény hártyás képződmény: a közfal is.Salamon megénekelteSalamon király egyik énekében dicséri a szerelmesek kertjében viruló virágokat, gyümölcsöket, köztük a diófát. Az értékes csonthéjast ma is fontos táplálékként és sokoldalú gyógyírként tartjuk számon. Ezt bizonyítja, hogy sok vidéken szinte minden udvarban áll egy-egy árnyat adó diófa.Hogyan készítsünk teát?A diófalevél-tea cserzőanyagokban nagyon gazdag, kiváló szer a gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenés ellen. A diótea fertőtleníti a gyomrot és a beleket, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát, megszünteti a szivárgó vérzéseket, elöli a kórokozó baktériumokat. A leveleket akkor érdemes leszedni, amikor a diók már fele nagyságukat elérték.Csakis az ép, egészséges levelek értékesek, mégpedig a közös levélgerincről, a "szárról" lefosztva. Szellős padláson, 1-2 ujjnyi rétegben elhintve szárítsuk. Hasznos kopácsA termés külső húsos burkát, a kopácsot diószüretkor kell gyűjteni, és vékony rétegben kiterítve, napon szárítani. A penészes vagy megfeketedett részeket gondosan ki kell válogatni.A diókopács drogja csersavat (az éretlen még többet) és C-vitamint is tartalmaz. Főzetét belsőleg izzadás, gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság ellen használják. Az ilyen főzettel mosott barna haj csillogóvá válik, sötétebb árnyalatot kap. Az olívaolajban kifőzött kopács kiváló hajkenő, dióolajként árusítják. A barna fapác alapanyaga is a zöld burokból készül. Dióbél királyfiA dióbél esszenciális zsírsavakat, vitaminokat,kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is. Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést is segíti. A dióbél fogyasztása kis adagokban ajánlott. Sütemények és egyéb finomságok elkészítéséhez is használhatjuk, de kenyeret és szószokat is ízesíthetünk vele. Egészségünk megóvása érdekében ne csak diót, hanem mogyorót, mandulát, szezám-, napraforgó- és tökmagot is fogyasszunk. A magvak mellett a közelgő hideg évszak fontos, egészséges tápláléka a méz és a hidegen sajtolt olajok. Diót is egyenek az idősek!Egy kevés dió egy máskülönben egészséges étrendben segíthet az idősebb embereknek a motoros és magatartási készségeket igénylő feladatok teljesítményének javításában - derül ki az Agricultural Research Service (ARS) által támogatott kutatásból. A dióban polifenolok, egyéb antioxidánsok és esszenciális zsírsavak találhatóak. A vizsgálatot a bosztoni Tufts Egyetem Jean Mayer USDA Öregedési Humán Táplálkozáskutató Központ (HRNCA) Idegtudományi Laboratóriumában végezték. James Joseph idegtudós, Barbara Shukitt-Hale pszichológus, valamint Lauren Willis és Vivian Cheng társszerzők számoltak be eredményeikről a British Journal of Nutrition című lapban. Az idősödő agy számos változáson megy keresztül, amelyek megváltozott vagy hibás idegi működéshez vezethetnek. Ilyen zavart tulajdonítanak a "szinaptikus plaszticitás" (az idegsejtek közötti kapcsolatok erősségben és működésben való változásának képessége) megváltozásának, és az idegszövetet érő fokozott oxidatív károsodásnak. Idős rágcsálókban ezek a hibák életkorra érzékeny egyensúlyozási, koordinációs és térbeli munkamemóriát felmérő tesztek során mutatkoznak meg. A vizsgálathoz testtömegben párosított, idős patkányokat véletlenszerűen osztottak be a négyféle étrend egyikéhez. Nyolc hétig a patkányok speciális tápkeveréket kaptak, amely 0, 2, 6 vagy 9 százalékban tartalmazott diót. A patkányokkal ezután motoros és memória teszteket hajtottak végre. Összehasonlításképp a 6 százalékos diótartalmú étrend emberi mértékben 28 gramm dió elfogyasztását jelenti, vagyis napi 7-9 diót. Ez a "hús és bab csoport" számára 57 grammal egyenértékű, és két teáskanálnyi diétás olajnak felel meg. A vizsgálat során kiderült, hogy a 2-6 százaléknyi diót tartalmazó étrenden tartott patkányoknál javult az életkorral összefüggő motoros és kognitív hiány, miközben a 9 százalékos diótartalom károsította a referencia memóriát. A dió mérsékelt mennyiségű fogyasztása polifenol és egyéb bioaktív vegyülettartalma miatt többszörös hatással van az idegszövetekre a kutatók szerint. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése