"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. május 17., hétfő

Idegnyugtató dió

Az ókor emberei nagyon helyesen és példamutatóan használták gyógyászatukban

és táplálkozásukban környezetük növényeit. Tudták azt is, hogy egészségóvó

növényeiket érési idejükben kell szüretelni és hasznosítani.


Őszi pompával búcsúzik a természet a nyártól, s várja a hideg téli nyugalmat. Az emberek is követik a természet rendjét, megváltozott életmódjukkal készülnek a télre. Ilyenkor magas kalóriatartalmú tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal töltjük fel szervezetünket. Ebben segít az egyik fontos csonthéjas, a dió.

Nonstop gyógyszertár

A diófa minden évszakban elhalmoz minket áldásaival, valóságos nonstop gyógyszertár. A terebélyes, 10-20 méter magasra is megnövő diófa (Juglans regia) pompás növény, ép szélű illatos levelei páratlanul szárnyaltak, virágai barkában fejlődnek, termése a dió. Nem csupán a dió termése és a fája hasznos, hanem levele, a termés külső húsos burka, valamint a kemény hártyás képződmény: a közfal is.

Salamon megénekelte

Salamon király egyik énekében dicséri a szerelmesek kertjében viruló virágokat, gyümölcsöket, köztük a diófát. Az értékes csonthéjast ma is fontos táplálékként és sokoldalú gyógyírként tartjuk számon. Ezt bizonyítja, hogy sok vidéken szinte minden udvarban áll egy-egy árnyat adó diófa.

Hogyan készítsünk teát?

A diófalevél-tea cserzőanyagokban nagyon gazdag, kiváló szer a gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenés ellen. A diótea fertőtleníti a gyomrot és a beleket, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát, megszünteti a szivárgó vérzéseket, elöli a kórokozó baktériumokat. A leveleket akkor érdemes leszedni, amikor a diók már fele nagyságukat elérték.
Csakis az ép, egészséges levelek értékesek, mégpedig a közös levélgerincről, a "szárról" lefosztva. Szellős padláson, 1-2 ujjnyi rétegben elhintve szárítsuk.

Hasznos kopács

A termés külső húsos burkát, a kopácsot diószüretkor kell gyűjteni, és vékony rétegben kiterítve, napon szárítani. A penészes vagy megfeketedett részeket gondosan ki kell válogatni.
A diókopács drogja csersavat (az éretlen még többet) és C-vitamint is tartalmaz.
Főzetét belsőleg izzadás, gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság ellen használják. Az ilyen
főzettel mosott barna haj csillogóvá válik, sötétebb árnyalatot kap.
Az
olívaolajban kifőzött kopács kiváló hajkenő, dióolajként árusítják.
A barna fapác alapanyaga is a zöld burokból készül.

Dióbél királyfi

A dióbél esszenciális zsírsavakat, vitaminokat,kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.
Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is.
Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést is segíti.
A dióbél fogyasztása kis adagokban ajánlott. Sütemények és egyéb finomságok elkészítéséhez is használhatjuk, de kenyeret és szószokat is ízesíthetünk vele.
Egészségünk megóvása érdekében ne csak diót, hanem mogyorót, mandulát, szezám-,
napraforgó- és tökmagot is fogyasszunk.
A magvak mellett a közelgő hideg évszak fontos, egészséges tápláléka a méz és a hidegen sajtolt olajok.

Diót is egyenek az idősek!

Egy kevés dió egy máskülönben egészséges étrendben segíthet az idősebb embereknek a motoros és magatartási készségeket igénylő feladatok teljesítményének javításában - derül ki az Agricultural Research Service (ARS) által támogatott kutatásból. A dióban polifenolok, egyéb antioxidánsok és esszenciális zsírsavak találhatóak.

A vizsgálatot a bosztoni Tufts Egyetem Jean Mayer USDA Öregedési Humán Táplálkozáskutató Központ (HRNCA) Idegtudományi Laboratóriumában végezték. James Joseph idegtudós, Barbara Shukitt-Hale pszichológus, valamint Lauren Willis és Vivian Cheng társszerzők számoltak be eredményeikről a British Journal of Nutrition című lapban.

Az idősödő agy számos változáson megy keresztül, amelyek megváltozott vagy hibás idegi működéshez vezethetnek. Ilyen zavart tulajdonítanak a "szinaptikus plaszticitás" (az idegsejtek közötti kapcsolatok erősségben és működésben való változásának képessége) megváltozásának, és az idegszövetet érő fokozott oxidatív károsodásnak. Idős rágcsálókban ezek a hibák életkorra érzékeny egyensúlyozási, koordinációs és térbeli munkamemóriát felmérő tesztek során mutatkoznak meg.

A vizsgálathoz testtömegben párosított, idős patkányokat véletlenszerűen osztottak be a négyféle étrend egyikéhez. Nyolc hétig a patkányok speciális tápkeveréket kaptak, amely 0, 2, 6 vagy 9 százalékban tartalmazott diót. A patkányokkal ezután motoros és memória teszteket hajtottak végre. Összehasonlításképp a 6 százalékos diótartalmú étrend emberi mértékben 28 gramm dió elfogyasztását jelenti, vagyis napi 7-9 diót. Ez a "hús és bab csoport" számára 57 grammal egyenértékű, és két teáskanálnyi diétás olajnak felel meg.

A vizsgálat során kiderült, hogy a 2-6 százaléknyi diót tartalmazó étrenden tartott patkányoknál javult az életkorral összefüggő motoros és kognitív hiány, miközben a 9 százalékos diótartalom károsította a referencia memóriát. A dió mérsékelt mennyiségű fogyasztása polifenol és egyéb bioaktív vegyülettartalma miatt többszörös hatással van az idegszövetekre a kutatók szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése