"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. május 14., péntek

Fekete retek

A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.


Gyógyhatásai
A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták, de meggyőződéssel fogyasztották cukorbetegség és potenciazavarok esetén.


A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.
A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású segít a felgyülemlett víz eltávolításában.

Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epeutak simaizomzatát.
Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklé-kúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül.
Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett.
Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük.

Ezenkívül a reteklé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az izületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert.

A retekkúra
A retek frissen préselt nedve ismert háziszer: baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését.

A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni, feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét. 1 közepes retekből mintegy 1/4 l nedv nyerhető ki.
Hatását hosszabb időn keresztül fejti ki, ezért alkalmazását kúraszerűen ajánlják.

A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén lehet hasznos, az erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal 1 hónapon át célszerű megtartani.
Kezdetben naponta 0,5-1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra, majd 3-4 nap után fokozatosan 3-4 dl-ig lehet emelni az adagot, amit 4 részletben kell meginni a nap folyamán.
A kúra végén fokozatosan ismét 0,5-1 dl-re kell csökkenteni a napi mennyiséget.

Légúti panaszokra mézzel keverve használják, 1/4 liternyi léhez 3 evőkanálnyi mézet kell hozzáadni.

Mézes retekkúra
Reszeljünk le 1 nagyobb fekete retket, és a levét gézrétegeken keresztül nyomjuk ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverjük össze. Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta.
Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész kúrát. Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti 'recept' szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni.


Retek-méz, a torok kéményseprője
Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése