"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. május 11., kedd

Egy csokor egészség: a petrezselyem

Levesbe biztos te is használod, de tudtad, mennyire sokoldalú? Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem. Tudd meg melyik miről ismerhető fel, és milyen élettani hatása van ránk.

foto:profimedia

Magvai
aprók, szürkésbarnák. Túlzott mértékű fogyasztásuk mérgező is lehet. Alevelei fodrosak vagy simák, fogazott szélűek, világoszöldek, erőteljes friss, fűszeres ízük van. A szára erőteljes, ehető. A levélpetrezselyem vagy metélőpetrezselyem két faját termesztik: a fodros és a sima levelű metélőpetrezselymet. Használhatjuk levesek, szendvicsek, hidegtálak, de bármely étel ízesítésére, díszítésére. A fodros metélőpetrezselyem illóolaj-tartalma kisebb, mint a sima levelűé, ezért lehetőleg nyers állapotban fogyasztják, vagy csak a főzés, sütés végén teszik az ételbe.

A gyökérpetrezselyem zöld leveleit a levélpetrezselymekhez hasonlóan ételízesítésre használják fel. A
gyökérpetrezselymet nevezik fehérrépánakvagy egyszerűen gyökérnek is. Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. A petrezselyem zöldje és gyökere is gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. Frissen és szárított állapotban levesekhez, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojásételek, saláták ízesítésére, liba, kacsa, csirke sütésekor és ételek díszítésére használjuk.

A sima levelű metélőpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem leveléből készült gyógytea főleg a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese és a hólyagpanaszok megszüntetésében. A petrezselyemtea emésztést elősegítő, vízhajtó hatású. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, izületi gyulladás kezelésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású.

A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is. A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik. A petrezselyem levelét szárítva vagy lefagyasztva tárolhatjuk. Fontos, hogy terhesség idején vagy gyomorfekély esetén ne használjuk orvosilag hatásos mennyiségben!

A mérgező, vadon növő mérges ádáz nevű növény éppen úgy néz ki, mint a sima levelű metélőpetrezselyem vagy a gyökérpetrezselyem.
Figyeljünk oda, nehogy összetévesszük őket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése