"Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bolcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal"
Zsoltár 104:24

2010. május 18., kedd

Alvási helyzet és személyiség

Kutatók véleménye szerint az ember alvási testhelyzete fontos információkat nyújt személyiségéről.

Sleep Assessment and Advisory Service (Nagy-Britannia) kutatói a hat leggyakoribb pozíciót megvizsgálva arra jutottak, hogy mindegyik egy-egy jól meghatározható személyiségtípushoz köthető.

Magzat (41%)
Akik magzati pózba gömbölyödnek össze, kívül keménynek látszanak, de szívük mélyén nagyon érzékenyek. Ha valakivel megismerkednek, először visszahúzódóak, időre van szükségük, hogy feloldódjanak. Ez a leggyakoribb testhelyzet; a kutatásban megkérdezett ezer résztvevő 41%-a alszik így, ezen belül a nők aránya kétszeres.

Fatörzs (15%)
Akik így alszanak, az oldalukon fekszenek úgy, hogy mindkét kezük a törzsük mellett párhuzamosan van. Ők könnyen veszik az életet, aktív társasági lények, mindenben benne vannak, azonban túl hiszékenyek, naivak lehetnek.

Vágyódó (13%)
Szintén oldalt fekvő pozíció, de karjukat maguk előtt kinyújtva tartják, akik így pihennek. Ezek az emberek nyitottak, de gyanakvóak és cinikusak is. Nehezen hoznak meg egy döntést, de akkor tűzön-vízen át ragaszkodnak hozzá.

Forrás: [origo]

Katona (8%)
Háton fekvés, mindkét kar szorosan a törzshöz simul. Akik így alszanak, általában csendesek és visszahúzódóak. Nem szeretik a nagy hűhót, viszont az elvárásaik magukkal és másokkal szemben is igen magasak.

Szabadesés (7%)
Azt a pozíciót nevezik így, amikor az ember hason fekszik, mindkét karjával a párnát ölelve, fejét oldalra fordítja. Ők társaságot kedvelő, laza emberek, de ideges és könnyen sértődő természetük van. Nem bírják a kritikát és a szélsőséges helyzeteket.

Tengeri csillag (5%)
Háton fekvés, mindkét kar a fej fölött nyugszik a párna körül. Akik így alszanak, könnyen barátkoznak, mert mindig odafigyelnek a másikra, és segítenek a bajban. Általában nem szeretnek a figyelem középpontjában lenni.

A résztvevők fennmaradó 11 %-a váltogatja a pozíciókat, vagy nem emlékezett rá, hogy hogyan alszik. Az emberek mindössze 5%-a változtatja rendszeresen az alvási helyzeteket, tehát a túlnyomó többség egyféle testtartáshoz ragaszkodik - írja a BBC.

A kutatók a különböző alvási pozíciók egészségre gyakorolt hatását is megvizsgálták. Arra jutottak, hogy a "szabadesés" helyzet jó hatással van az emésztésre, míg a "tengeri csillag" és a "katona" pozíciók horkoláshoz és rossz alváshoz vezethetnek. A háton fekvés során ugyanis a gyomor tartalma könnyebben kerülhet a szájba, ez pedig horkolást okoz, illetve nehezebb tőle levegőt venni. Ettől nem feltétlenül ébred fel az alvó, viszont nem lesz igazán pihentető az éjszakai alvás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése